Salam semua..
Sapa yang tak pernah dengar butir nangka?
Pergi tanya en google atau baca je entry aku ni sampai habis. hehehehe
Mesti nanti korang akan cakap...
"ooooo...kuih ni rupanya"
Aku dah tahu yang korang ni tahu makan tapi tak kenal nama.huhu
Aku nak share resipi ni
Aku balik je kije tadi, dengan gigihnya terus buat taw.
Aku boleh terpk nak buat butir nangka ni sebabnya officemate aku kasi daun pandan
Dah lah banyak. Padahal umah aku pun ada jugak.
Ok.... memang senang and kacang je
Antara malas and rajin je. huhu
Aku boleh di kategorikan rajin lah jugak
hahahahahaha
Bahan2 dia senang sangat.
Daun pandan
Tepung pulut
Air
Kapur
Santan
Gula & Garam
Halba
Basuh kasi cuci dulu then blend Kita nak ambil air daun pandan nie. |
Sapa tak kenal? Aku pun actually tak kenal gak before ni. huhu Setakat buat kuih ni, kenal lah G kedai tanya je mak cik kedai 2. Kan senang |
This is not fresh milk k. Tapi ni kapur. Actually depend to u all lah nak letak ke tak. Kalau tak letak pun tak pe. Aku letak sebabnya nak kasi tak melekat |
Ni adalah tepung pulut. Buh dalam mangkuk besar k. Senang untuk di uli |
Ok, ni kapur tadi. Ingat taw kena bancuh dengan air dulu Jangan ambil banyak. Nanti terasa kapur plak butir nangka ni. Sikit je |
Lepas je blend daun pandan tadi, kena tapis dulu Lagi pun kita just nak ambil air dia je |
Ha... ni lah hasil dia bila dah siap di rebus. Sekarang nak buat kuah dia plak. Lagi2 lah senang.... |
Lepas dah mendidih, boleh lah tutup api. Sedia untuk dimakan. Senang je kan? Nanti try lah.... |
No comments:
Post a Comment