Salam semua..
Good Monday's Blues... hehe
Biasa lah bila first day kerja kan?
Pelik dengan nama resepi aku?
Sabar2 k.... aku akan tunjuk apa ke jadah yang di
namakan dengan gerodok telor ni.
Actually this is a kuih from Kelantan.
Aku pun before ni tak pernah tahu nama kuih ni.
main bedal je
Tapi kuih ni agak manis lah kalau di beli kat kedai
Buat sendiri, ikut suka hati lah nak letak gula banyak mana pun
Macam aku yang memang penting kan kesihatan
tentu lah sedikit saja ma... hahahaha
Aku tak tahu orang KL ni panggil kuih ni apa. So aku pun
terpaksa letak je nama entry aku seperti mana nama di Kelantan.
Tapi aku rasa if taip kat google nama ni pun
for sure akan kuar jugak
Kalau tak taw cuba lah korang tanya cik google 2.
Resepi yang diperlukan adalah :
Gula Melaka - bergantung pada berapa banyak telur yang digunakan |
Cairkan gula melaka dengan sedikit air + daun pandan Bila dah betul2 cair, kena sejukkan dulu |
Telor 5 biji |
Telur + Santan(sedikit sahaja) + gula melaka yang dah cair |
Ada mixer baru haruslah guna. hahaha Padahal pakai blender @ tangan boleh Cumanya kalau pakai tangan mungkin tak naik kembang sangat |
Tengok lah semangat ES Balik kerja tak sempat change baju terus tolong wife dia Ni lah bertambah2 sayang kat ES. huhu Padahal nak try mixer baru, huhuhu |
Bila dah kembang cantik, masukkan dalam loyang then kukus lah selama 20-30 minit. Jangan lupa masukkan 3 kuntum bunga cengkih |
Kak ipar aku siap tapau kat semua taw adik and adik ipar dia. hehehe.. baik kan kak ipar aku. huhu Ni ES minta sup je sebabnya lauk lain ES kata tak nak Sup tulang ni meletop tawwww |
Aku juga ambil akok. Al maklumlah nak jumpa akok yang sedap kat KL ni agak susah. Yang adik ipar bawa ni memang sedap. hehee |
No comments:
Post a Comment