Mood berkongsi resipi telah tiba
huhuhu.. Aku nak share bukan sebab masakan aku sedap
tapi sebab bahan-bahan yang digunakan dalam resipi ni
sangat simple and juga sedap.
Yang menyebabkan leceh sikit mungkin sebabnya terpaksa merebus
daging yang agak lama untuk pastikan daging ni lembut.
Apa aku boleh share resipi ni serius sedap...............
Daging - sebanyak mana yang nak makan. huhu
6 ulas bawang merah *
6 ulas bawang putih *
1 inchi halia *
8 tangkai cili kering *
sedikit jintan manis
sedikit jintan putih
gula & garam
Air asam jawa
Kicap secukupnya
Tomato
Ubi kentang
- Rebuskan daging sehingga empuk. Lebihkan air sebabnya nanti nak ambil air 2
- Mesinkan semua bahan-bahan yang bertanda *
- Ambil sedikit air rebusan tadi & rendamkan jintan manis n putih tadi
- Gaulkan bersama tumisan tadi.
- Tambahkan ubi kentang
- Masukkan kicap dan air asam jawa
- Last sekali masukkan daging serta air rebusan daging tadi sebagai kuah.
- Last sekali masukkan tomato dan biarkan seketika.
- Lepas 2 boleh lah matikan api dan sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment